06/10/2022

Annelies Dom is de nieuwe topsportdirecteur VLSU

Sinds 1 oktober mag Annelies Dom zichzelf de nieuwe topsportdirecteur noemen. Voor velen is dit geen nieuwe naam binnen onze federatie. Eerder leidde ze al de taken van de sporttechnische coördinator binnen het snelschaatsen in goede banen. 

Sport vormt een rode draad in het leven van Annelies, zowel op studie- als op vrijetijdsgebied. In haar jeugd heeft ze verschillende sporten beoefend: volleybal, rugby, tennis, triatlon… en zo is ze uiteindelijk laattijdig in contact gekomen met het wielrennen. “Ik was 23 jaar wanneer ik mijn eerste echte trainingskilometers maakte. Ik combineerde de laatste jaren baanwielrennen met wegwielrennen. Dankzij de steun van zowel Cycling Vlaanderen als Belgian Cycling heb ik hiervan mijn beroep kunnen maken.”

Annelies is daarnaast ook een leergierig persoon. Ze beschikt over een masterdiploma Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen met optie Sportmanagement en beoogde tijdens haar topsportcarrière ook een diploma kine. “Net omdat ik laattijdig topsporter werd, beschik ik over heel wat werkervaring: sportfunctionaris, leerkracht en trainer-coach.”

Hoe ben je bij de schaatsfederatie terechtgekomen en wat is jouw link met schaatsen?

“Ik zag in 2021 een vacature staan als sporttechnisch coördinator bij de VLSU. Verder was ik op dat moment werkzaam als sportdirecteur bij Lotto Soudal, de wielerploeg, maar die samenwerking verliep moeizaam, waardoor ik gesolliciteerd heb. Fietsen en schaatsen kent veel synergie. Of toch meer dan schaatsers denken.” ;-)

Hoe bevalt de functie als topsportdirecteur je voorlopig al?

“Laat mij duidelijk stellen dat dit voor mij geen prestige job is, maar een grote uitdaging om een gestructureerd topsportbeleid te voeren. Het is geen evidentie met de drie verschillende disciplines. Sporttechnisch moet ik me laten bijstaan door de topsportcommissie en trainers.”

“Dankzij deze job voel ik mij terug een beetje topsporter. Je moet van A naar B, en liefst in een rechte lijn. Maar net zoals in sport is de weg naar jouw doel bezaaid met obstakels.”

Wat is je ultieme doel dat je samen met de federatie(s) wil bereiken?

“Wel, eigenlijk nogal veel. We schreven onlangs het topsportbeleid voor de komende vier jaar. Samenhang binnen onze federatie is een grote zwakte. Dat gaat over samenhang tussen experten, breedtesport en topsport, nationale federaties en disciplines. Daar liggen uitdagingen om stabiele bruggen te bouwen, en kennis, expertise en innovatie te verhogen binnen de omkadering. Daarnaast willen we de doorstroomlijnen logischer maken en uniformeren binnen de sporttakken. De ontwikkelingsprogramma’s moeten inhoudelijk sterker gemaakt worden.”

“Een plan of doelen stellen is één iets, financiële middelen om deze structuur te handhaven is een tweede zaak. Zonder financiën zijn de mogelijkheden schaars. Wij bedankten Sport Vlaanderen, het BOIC en de Nationale Loterij voor hun steun, maar blijven natuurlijk op zoek gaan naar solide partners.”

“Het verbeteren van faciliteiten staat ook hoog aangeschreven op de prioriteitenlijst. Maar dit is een aartsmoeilijke opgave gezien het juk waaronder de maatschappij gebukt loopt momenteel: de energiecrisis en de recessie. Als die infrastructuur er komt, hopen wij daaraan te kunnen bijdragen met een duurzaam plan die geldt voor al onze sporttakken. Dat betekent dat er op z’n minst mogelijkheden worden gecreëerd om aan langebaanschaatsen te doen, een veilige trainingsomgeving voor shorttrack en voldoende ijsuren voor al onze topsporters.”

Je bent zelf jarenlang topsporter geweest. Heb je nog een goede tip voor onze huidige topsporters en/of aanstormend schaatstalent?

“Geniet van elke kans die je krijgt. Het is de mooiste periode van je leven als je uit het juiste hout gesneden bent. Je bent uniek als topsporter. Gebruik je identiteit om te netwerken en kansen te creëren. Durf verliezen om te winnen!”

AD

Bezoek ook onze nieuwe website IJSSCHAATSEN.BE