Kunstschaatsen

Kunstschaatsen is een overkoepelende term voor verschillende ijsschaatsdisciplines zoals solorijden, ijsdansen, paarrijden en synchroonschaatsen.

Kunstschaatsers maken rotaties, sprongen en andere bewegingen op het ijs, meestal onder begeleiding van muziek. De disciplines kunnen zowel recreatief als competitief beoefend worden. 

 

Solorijden

Solorijden ook wel vrij rijden genoemd is één van de meest beoefende disciplines op het ijs in België. Het is een uitdagende sport die allerlei complexe technische vaardigheden vereist. De belangrijkste elementen uit het solorijden zijn de sprongen (jumps), pirouettes (spins), passenreeksen (step sequences) en zwevenreeksen (spiral sequences). Deze elementen kunnen zowel op recreatief als competitief niveau aangeleerd worden. Zodra een schaatser deelneemt aan wedstrijden of shows, worden deze elementen verwerkt in een kür, die het best te vergelijken is met een dansnummer. Op wedstrijd stellen schaatsers naargelang hun (vrije) lange kür voor of hun (technische) kort kür en  (vrije) lange kür. Het thema en genre van de kür kan vrij gekozen worden, de schaatselementen daarentegen zoals aantal sprongen, passen- en zwevenreeksen en pirouetten liggen vast. Het is de bedoeling dat solisten alle elementen op een technisch correcte manier uitvoeren in een harmonieus samengestelde kür op zelfgekozen muziek.

IJsdansen

IJsdansen wordt uitgevoerd met één man en één vrouw die samen verschillende bewegingen, passen, patronen, in harmonie met elkaar en met de muziek uitvoeren. Deze discipline kan vergeleken worden met “ballroom-dansen” maar dan op ijs. Er wordt niet gesprongen, er worden weinig pirouettes uitgevoerd, het koppel mag elkaar niet langer dan 5 seconden loslaten en er mag niet boven het hoofd gelift worden. IJsdansers verdiepen zich in opgelegde verplichte dansen (bv. Foxtrot, Tango, Quickstep,…) om op deze manier de verschillende schaatstechnieken onder de knie te krijgen. Ze schaatsen zowel op klassieke als op moderne muziek. Op ijsdanswedstrijden wordt er door de deelnemers zowel een short dance als een free dance gereden. Per schaatsseizoen wordt er een thema en een verplichte dans vastgelegd. Het is de bedoeling om deze volledige verplichte dans te verweven in de “Short Dance “, die o.a. wordt aangevuld met een passen- en twizzle reeks en een lift. 

In de “Free Dance” wordt het ijsdanskoppel aangemoedigd origineel en gevarieerd uit de hoek te komen. Het thema en genre van deze kür kan vrij gekozen worden, maar deze moet enkele verplichte elementen bevatten zoals bijvoorbeeld passenreeksen, synchroon twizzles, lifts en ijsdanspirouette in koppel. 

Paarrijden

Paarrijden wordt op heden in België nog nauwelijks getraind. Paarrijden wordt uitgevoerd met één man en één vrouw en is technisch gezien de moeilijkste discipline van het kunstschaatsen. Het paarrijden kan aanzien worden als de combinatie van solo rijden en ijsdansen. Beide partners dienen moeilijke elementen zo synchroon mogelijk uit te voeren. Paarrijden is een heus spektakel om naar te kijken. De koppels voeren synchroon sprongen en pirouettes uit. Daarnaast wagen ze zich aan geworpen sprongen, dodenspiraal, liften boven het hoofd. Beide partners dienen elkaar voor 100% te vertrouwen. 

Synchroonschaatsen

Synchroonschaatsen is een aparte discipline bij de ISU, daarom hebben we deze informatie op een aparte pagina geplaatst. Klik hier.