13/10/2020

Schaatsen in combinatie met studies - Maaike Goris

Studeren combineren met sporten op hoog niveau is niet altijd even gemakkelijk. Deze week zetten we een aantal schaatsers in de kijk die er alles aan doen om de perfecte balans te vinden tussen de studieboeken en het ijs. Onze tweede student is Maaike Goris, zij zit momenteem in haar eerste master jaar revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de KU Leuven 

Maaike begon met schaatsen in 2009, ondertussen staat ze al 11 jaar op het ijs! De eerste jaren schaatste ze in de solo competitie en afgelopen zomer heeft ze de overstap gemaakt naar het nationaal synchroon team, Team Phoenix. Het team vertegenwoordigd België op internationale wedstrijden, waaronder het wereldkampioenschap. Zeker bij teamsport heeft Corona een zeer grote invloed op de trainingen. “Eerst en vooral merken we dat we veel bewuster omgaan met nabijheid van schaatsers, hygiëne, afstand, het dragen van mondmaskers,…. Momenteel trainen we altijd met mondmaskers op, dit heeft een zeer grote impact tijdens het trainen voornamelijk tijdens het schaatsen van onze kür.”  zei Maaike, “Het is een moeilijk jaar en we merken toch aanpassingen, maar al bij al zijn we allemaal blij dat we kunnen schaatsen!”

Ook in Leuven mogen studenten natuurlijk niet meer naar de aula gaan wanneer ze dat zelf willen. De faculteit werkt met een rotatieonderwijs, waarbij alle studenten in groepen verdeeld zijn en je mag enkel en alleen les volgen in de aula de dag dat het is toegestaan voor jouw groep. Alle andere lessen moet je online volgen via een livestream. Dit heeft voor Maaike wel een positieve invloed aangezien ze veel moet pendelen tussen school – thuis – en de ijsbaan. “Dit is tijd die ik veel nuttiger zou kunnen besteden. Door de online lessen kan ik alles volgen vanaf thuis, waardoor ik dus geen tijd meer verlies met verplaatsingen.”

Het moeilijkste om schaatsen te combineren met studies zijn de uren en de afstanden die we steeds moeten afleggen. De uren die wij krijgen om te trainen zijn vroeg, laat of in het weekend. Bovendien moeten we altijd ver rijden voor ijs, waardoor we hier ook nog eens veel tijd mee verliezen. We merken allemaal dat het niet simpel is om school en schaatsen met elkaar te combineren, laat staan dat je buiten dit nog een “normaal” sociaal leven kan hebben. De uren die we krijgen om te trainen vallen ook nog eens samen met momenten waarop je vrienden of familie zou kunnen zien, hierdoor moeten we vaak harde keuzes maken.” - Maaike

Om af te sluiten geeft onze synchroon schaatsster nog een belangrijke tip mee voor alle schaatsers die studies (willen) combineren met een schaatscarrière: “Eerst en vooral zou ik willen zeggen: als je graag schaatst, stop dan niet omdat je een hogere studie gaat doen! Probeer het eerst, want door een goede planning en hard werken lukt het wel om alles te combineren. Zorg ervoor dat je een agenda hebt waarin alle deadlines en afspraken duidelijk staan genoteerd zodat er geen overlap is. Werk hard en probeer van in het begin je lessen en taken goed bijhoudt zodat niet alles samenkomt.”

 

 Foto: Team Phoenix

Bezoek ook onze nieuwe website IJSSCHAATSEN.BE