Wedstrijden

Zoals je onder het algemeen gedeelte trainingen kan lezen worden onze schaatsers per leeftijd ingedeeld in verschillende categorieën. Nadat je bent aangesloten bij een club en het schaatsen onder de knie hebt, begint het misschien te kriebelen om aan wedstrijden te beginnen. Ben je nog maar net nieuw en weet je niet waar te beginnen? Wij helpen je graag op weg en brengen de belangrijkste shorttrackwedstrijden in kaart.

1 Pinguin cup

Ben je jong en pas begonnen met schaatsen? Dan is de pinguïn cup wel iets om naartoe te werken. Voor onze jongste schaatsers in de categorieën E en F wordt er ieder jaar een laagdrempelige wedstrijddag georganiseerd waar de jongsten het tegen elkaar opnemen.

2 Beneluxcup

Voor recreatieve shorttrackers en junioren (competitief)  worden er 4 à 5 wedstrijddagen georganiseerd verspreid over het seizoen met deelnemers uit België, Nederland en Luxemburg. Uniek aan de Beneluxcup is dat de categorieën niet worden ingedeeld op basis van leeftijd maar op basis van snelheid. Je zal dus strijden tegen schaatsers die dezelfde snelheid hebben ongeacht hun leeftijd.

3 Vlaams Kampioenschap

Ieder jaar wordt er op 1 dag het Vlaams kampioenschap geschaatst dat open staat voor alle leden die zijn aangesloten bij een Vlaamse club. 

4 Speculaascup

De Speculaascup is een internationale wedstrijd voor junioren die in België wordt georganiseerd. Het is een wedstrijddag voor schaatsers die graag eens willen aftoetsen of ze naast het nationaal niveau ook op internationaal niveau kunnen mee schaatsen.

5 Eastercup

De Eastercup is vergelijkbaar met de speculaascup en is een internationale wedstrijd die in België wordt georganiseerd. Gedurende 2 dagen kunnen onze schaatsers strijden tegen een internationaal deelnemersveld.

6 Belgisch kampioenschap

Het Belgisch kampioenschap is voor gevorderde schaatsers die gedurende 1 dag strijden om de Belgische zege over verschillende afstanden.

7 Opening en closing games

Dit is de grootste eendagswedstrijd van Europa. Zo zijn er 200+ deelnemers op één dag. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door TNT.

8 Starclass

Voor onze gevorderde junioren schaatsers is er de junior challenge. Drie wedstrijden in Oost- en West-Europa. Om deel te mogen nemen aan deze wedstrijden moet een schaatser een limiet tijd halen. Er zijn drie wedstrijdweekends verspreid over het seizoen. De acht rijders met de beste ranking  per leeftijd van Oost- en West-Europese competities worden uitgenodigd voor de Junior Europa Cup Finale. Meer info kan je HIER vinden.

Ieder jaar worden bovendien namens de ISU de volgende kampioenschappen georganiseerd: EK, WK en wereldbekers en het WK junioren.

9 Kampioenschappen: EK/WK

Op het EK strijden de beste schaatsers van alle Europese landen gedurende drie dagen tegen elkaar voor een Europese titel. Het aantal startplaatsen per land wordt bepaald op basis van de behaalde plaatsen van een land op het vorige EK. De Belgische selectieprocedures kan je HIER terug vinden op de KBSF website. 

Op het WK komen de beste schaatsers over de ganse wereld samen gedurende drie dagen en strijden tegen elkaar voor een wereldtitel. Het aantal startplaatsen per land wordt bepaald op basis van de behaalde plaatsen van het land op het vorige WK. De Belgische selectierocedures kan je HIER terug vinden op de KBSF website. 

10 Worldcup

Per seizoen worden er 6 ISU World Cups georganiseerd. Deze vinden plaats in Noord-Amerika, Azië en in Europa. Per continent vinden er 2 World Cups plaats. Per land mogen er 6 mannen en 6 vrouwen deelnemen (2 per afstand). De Belgische selectieprocedures kan je HIER terug vinden op de KBSF website.

11 EYOF/ YOG

Het European Youth Olympic Festival richt zich op Europese atleten van allerlei sporten, soms ook shorttrack, die geboren zijn tussen 01.07.2004 en 30.06.2006 (voor seizoen 2020-2021).  Het evenement vindt om de 2 jaar plaats op oneven jaartallen. Meer informatie kan je  HIER terugvinden.

De Youth Olympic Games brengt de beste atleten tussen 15 en 18 jaar over de hele wereld samen. Het evenement is gelijkaardig aan de Olympische Spelen voor volwassenen en vindt net zoals de Olympische Spelen om de 4 jaar plaats. Aantal startplaatsen wordt bepaald op op basis van de resultaten op het WK junioren. Meer informatie kan je HIER vinden. Selectie via KBSF.

12 Olympische Spelen

Om de 4 jaar vinden de Olympische Spelen plaats waar onze schaatsers strijden voor een Olympische zege. Startplaatsen worden behaald op kwalificatiewedstrijden. De selectie van atleten wordt gemaakt door het selectiecomité KBSF.

Bezoek ook onze nieuwe website IJSSCHAATSEN.BE