23/10/2020

Update: Invitation Cup in Heerenveen afgelast

Gisterenavond, net voor de start van de eerste wedstrijddag, besliste de KNSB om de eerste internationale wedstrijd voor shorttrackers dan toch te annuleren. De reden hiervoor is een samenloop van omstandigheden, waaronder de twee positieve coronatesten, maar ook het groeiende aantal coronabesmettingen in Nederland zelf en het aanzienlijk uitgedund deelnemersveld. Binnen het Pools team werd een schaatser positief bevonden, en binnen het Nederlands nationaal team bleek ook een tweede schaatser positief getest te zijn. Beiden hadden zichzelf al in quarantaine geplaatst, maar de KNSB wil het risico niet lopen om andere atleten te besmetten, ondanks de strikte maatregelen die genomen werden om de wedstrijd te laten doorgaan.

Omwille van het eerste positief geval binnen het Nederlands team werden alle deelnemers op woensdag opnieuw getest. Onze Belgische schaatsers en coaches legden opnieuw een negatieve test af. Zij verbleven al sinds maandag in Heerenveen om er zich voor te bereiden op de wedstrijd en te wennen aan het ijs. De aflassing van de competitie verandert weinig aan hun programma. De schaatsers blijven momenteel gewoon in Heerenveen en werken hun ijstrainingen af op Nederlandse bodem.

Zowel de organisatie als onze Belgische shorttrackers zijn teleurgesteld, maar niet verrast. Mocht de wedstrijd teruggeschroefd worden van drie naar twee wedstrijddagen – waar heel even sprake over was – waarbij zowel team Polen als team Nederland uitgesloten zouden worden omwille van positieve coronagevallen binnen het team, dan was het deelnemersveld sterk uitgedund. De KNSB bekijkt nu of er een alternatief georganiseerd kan worden later dit seizoen.

foto: Rino Vanhooren

AD

Bezoek ook onze nieuwe website IJSSCHAATSEN.BE