14/10/2020

Star Class Hasselt geannuleerd als gevolg van COVID-19

Het bestuur van de KBSF heeft in samenspraak met de ISU en Sport Vlaanderen moeten beslissen de Internationale Star Class-wedstrijd in Hasselt voor junioren C en D van 20 tot 22 november te annuleren. Ondanks de genomen voorzorgsmaatregelen omtrent COVID-19 was er na de aanscherping van de coronamaatregelen geen mogelijkheid meer om het evenement te kunnen laten doorgaan.

In navolging van de annulering van de Benelux Cup van zondag 18 oktober, de eerste shorttrackwedstrijd op Belgische bodem die door YDS Hasselt werd georganiseerd, is nu ook het doek gevallen voor de Star Class-wedstrijd in Hasselt. De internationale wedstrijd die plaats zou vinden van vrijdag 20 november tot zondag 22 november was voor vele jonge internationale shorttrackers een mooie doelstelling. Als gevolg van de wereldwijde pandemie zagen zij de ene na de andere wedstrijd wegvallen. Ook de organisatie was er stellig van overtuigd om een coronaproof evenement neer te zetten. Aan de hand van een strak draaiboek, dat werd opgemaakt in samenspraak met bondsarts van de VLSU Mathias Peeters, werd voor het evenement een groene score bereikt volgens het Event Risk Model van de Vlaamse Overheid.

Na de aangescherpte maatregelen van afgelopen maandag met code oranje voor binnensporten werd door het Vlaams Ministerie echter beslist om elke vorm van shorttrackcompetitie te verbieden. Bondsvoorzitter Corné Lepoeter reageert teleurgesteld, maar realistisch op deze beslissing: “Voor niemand kwam dit als een verrassing als je de ontwikkelingen van de laatste periode bekijkt. Wij zijn er echter altijd in blijven geloven om een coronaproof evenement neer te zetten. Eén van de belangrijkste reden om ervoor te gaan, was het bieden van een perspectief aan alle jonge shorttrackers die momenteel zonder doel trainen. Maar natuurlijk moeten we ook realistisch zijn en gaat de gezondheid van alle schaatsers, hun omkadering en de vrijwilligers voor op het wedstrijdelement.” 

Ondanks dat wedstrijden niet door kunnen gaan, is er (voorlopig) geen gevaar voor de shorttracktrainingen. Shorttrack is geen contactsport, en er zijn voldoende mogelijkheden om de afstandsregel te respecteren.

 

 

Foto: Alexandra Danneel

Bezoek ook onze nieuwe website IJSSCHAATSEN.BE