22/09/2020

Het winterseizoen van 2020-2021

Het winterseizoen van 2020-2021 wordt één van de specialere schaatsseizoenen die we tot nu toe hebben gekend. Omwille van de aanhoudende pandemie werden ondertussen al enkele wereldbekerwedstrijden voor shorttrackers en langebaanschaatsers geannuleerd. Ondertussen doen verschillende ijsbanen in België al voorzichtig hun deuren open en kunnen onze schaatsers en clubs opnieuw terecht op hun geliefd ijs. Maar wat doen onze topsporters nu dat er verschillende wedstrijden afgelast werden?

Voor de shorttrackers werden de eerste twee wereldbekers in Canada al geannuleerd, maar de derde en vierde werelbekerwedstrijden in Zuid-Korea en China staan voorlopig nog steeds op de planning. Dat is ook waar onze Belgische topshorttrackers momenteel voor trainen. Hanne (23, IRTA) en Stijn Desmet (22, IRTA) werken samen met de Nederlandse selectie naar het testevenement voor de Winterspelen in Peking. Twee weken geleden nog legden ze samen een monsterfietstocht af van 174 km en 5000 hoogtemeters in de Franse Alpen. Stijn had maar liefst acht uur en nog wat nodig om La Marmotte af te werken en kwam zowaar als eerste binnen. Het toont alvast zijn goede vorm aan voor het komende seizoen. Voor team Desmet verandert er weinig aan het trainingsprogramma. Stijn: “We trainen verder met oog op de rest van het seizoen en hopen dat er verder niets meer wegvalt. De extra tijd zorgt voor wat extra ruimte om dingen uit te proberen en daar probeer ik ook het meeste uit te halen. Ik kijk er naar uit om me in Azië na lange tijd nog eens te kunnen meten met de rest van de wereld. Het belangrijkste vind ik daar de relays (aflossingswedstrijd over 5km voor het herenteam, 2km voor de gemengde aflossing, red.) omdat die gelden als kwalificatie voor het WK. Relays zijn ook gewoon de max.”  Ook de rest van het nationaal shorttrackteam, dat in Sport Vlaanderen Hasselt traint, kijkt uit naar die Aziatische wereldbekerwedstrijden en probeert de extra tijd goed te benutten. “Ik zie het vooral als extra tijd om een stap terug te nemen en mijn technische werkpunten aan te pakken voor het zware werk eraan komt,” aldus Rino Vanhooren (23, BSC). “Het Europees Kampioenschap  (van 15 tot 17 januari in het Poolse Gdansk, red.) zal vermoedelijk wel doorgaan. De Europese toppers zullen zich met elkaar willen meten – mochten andere grote wedstrijden toch afgelast worden – en daar wil ik hen het vuur aan de schenen leggen.” Een aantal van die Europese toppers zien we hopelijk al terug op de Invitation Cup die van 23 tot 25 oktober in Heerenveen zal doorgaan. Daar zullen ze het opnemen tegen ons nationaal shorttrack team.

Ook het langebaanseizoen werd nog even uitgesteld door de afgelasting van de eerste vier wereldbekerwedstrijden voor senioren en de eerste juniorenwereldbeker. Voor Stien Vanhoutte (24, LBSG) verandert er voorlopig weinig. Zij traint met Thialf Academy in Heerenveen verder met dezelfde motivatie als een jaar geleden: technisch en fysiek beter worden op het ijs om zo nog meer Belgische records te verbreken. Wel hoopt ze op de organisatie van eventuele alternatieve wedstrijden in Heerenveen om zich te kunnen meten met andere (internationale) toppers. Mathias Vosté (26, BSC), traint ook in Heerenveen en samen met team Reggeborgh, waar hij deel van uitmaakt, benaderde hij dit seizoen alsof het een normale winter zou zijn. Dat de eerste wereldbekers niet doorgaan, maakte op zich geen groot verschil in zijn trainingsprogramma. Daarnaast proberen ze met oplossingen te komen om toch dat wedstrijdgevoel op te wekken, maar daarover bestaat voorlopig nog geen zekerheid. “Het grootste verschil in de voorbereiding voor mij is dat ik nu geen skeelerseizoen gehad heb. Ik heb dus geen wedstrijden gereden, wat voor mij wel moeilijk was omdat ik dan niet die prikkel krijg dat zo typisch is voor wedstrijden. Ik heb alleen maar geskeelerd in functie van het schaatsen. Deze zomer heb ik dus voor het eerst volledig als schaatser getraind. Verder zijn er geen gekke veranderingen in de trainingsopbouw. We proberen zoveel mogelijk de periodisering aan te houden in het geval dat er wel World Cups of andere grote toernooien komen. Ook met het oog op de Winterspelen is dit jaar een soort van proefdraaien voor het Olympisch jaar en dit willen we zo goed mogelijk uitvoeren.”

 

Foto: Martin de Jong

Bezoek ook onze nieuwe website IJSSCHAATSEN.BE