27/03/2022

De nieuwe nationale shorttrackkampioenen zijn bekend!

Het Belgisch Kampioenschap shorttrack vond afgelopen weekend plaats in Hasselt. Dit jaar werd de nationale titelstrijd over twee dagen gespreid, in plaats van één dag tijdens voorgaande jaren. Nieuw was ook de wedstrijden buiten competitie, om het gekend probleem van kleine categorieën aan te pakken. De junioren en senioren – zowel dames als heren – werden samengevoegd in twee divisies volgens besttijd, in plaats van leeftijd, en dat leverde spectaculaire wedstrijden op.
 
Op zaterdag stonden dus de wedstrijden buiten competitie – 1000m en aflossing voor divisie A en B – op het programma, de Pinguïn Cup voor de kleinste schaatsers en de voorrondes van het BK voor junioren en senioren. De Pinguïn Cup werd gewonnen door Guus Hermans (YDS). Hij schreef zowel de 333m als de 500m op zijn naam. Tristan De Vuyst (BSC) en Ferre De Kimpe (BSC) werden respectievelijk tweede en derde in het overall klassement van de Pinguïn Cup. Maar alle 17 jonge schaatsers werden natuurlijk beloond voor hun inzet met een medaille en een ererondje onder luid applaus van de toeschouwers. De 1000m buiten competitie in de B-divisie werd gewonnen door Loy Cremers (YDS), gevolgd door Zander Liekens (YDS) en Tilde Devriendt (STKG). Hier hing natuurlijk geen prijs aan vast, maar wel de opportuniteit om tegen andere tegenstanders te schaatsen dan enkel leeftijdsgenoten. In de A-divisie was de winst voor Rino Vanhooren (BSC), hij haalde het voor Warre Van Damme (STKG) en Adriaan Dewagtere (STKG). Na de voorrondes voor het BK 500m, en 777m en 1000m voor de U16 heren en senioren heren, werd de gemengde aflossingswedstrijden gereden. Voor divisie B was dat een wedstrijd over 3000m. Na een zware botsing tussen Alexander van Buren en Lotta Van Herck, en dus ook een herstart, was de overwinning voor team C met Sterre De Wilde, Mirthe Michielsen, Tuur Looijen en Loy Cremers. Bij de A-divisie werd de aflossing over 5000m geschaatst. Daar ging de overwinning naar team B met Enzo Proost, Rino Vanhooren, Fré Van Damme en Tineke den Dulk.
 
Zondag werd het BK afgewerkt met alle finales en een aflossingswedstrijd voor de junioren heren. De ritten waren spannend en verliepen nagenoeg vlekkeloos. Enkel op de 1500m bij de senioren heren kwamen Ward Pétré en Adriaan Dewagtere samen ten val in het rechte eind, waarbij Ward het ijs – en de wedstrijd – mocht verlaten wegens een pijnlijke voet en Adriaan niet mocht deelnemen aan de herstart wegens een penalty.
 
De Belgische kampioenen van 2022 worden hieronder opgelijst per afstand en overall:
 

 

1000m / 1500m

500m

777m / 1000m

Algemeen

U16 dames

Lotta Van Herck (IDA)

Lotta Van Herck (IDA)

Lotta Van Herck (IDA)

Lotta Van Herck (IDA)

U16 heren

Larsen Casubolo (STKG)

Larsen Casubolo (STKG)

Larsen Casubolo (STKG)

Larsen Casubolo (STKG)

U18 heren

Fré Van Damme (STKG)

Warre Van Damme (STKG)

Warre Van Damme (STKG)

Warre Van Damme (STKG)

Senioren dames

Tineke den Dulk (IDA)

Tineke den Dulk (IDA)

Tineke den Dulk (IDA)

Tineke den Dulk (IDA)

Senioren heren

Rino Vanhooren (BSC)

Rino Vanhooren (BSC)

Adriaan Dewagtere (STKG)

Rino Vanhooren (BSC)

 

De nieuwe aflossingskampioen is dit jaar STKG met Warre en Fré Van Damme, Larsen Casubolo en Enzo Proost. Zij moesten het enkel tegen YDS opnemen, een jongere ploeg die slechts met drie schaatsers aan de start verscheen door het uitvallen van Jesse-Jan Rayen. Hij kwam in zijn laatste individuele wedstrijd pijnlijk ten val en kon niet meer deelnemen aan de relay over 3000m. STKG neemt de Marcel Cornelis-wisselbeker mee naar huis. Alle resultaten kan je terugvinden via deze link.

Foto: YDS
 
AD

Bezoek ook onze nieuwe website IJSSCHAATSEN.BE