Hoe start ik?

Waar kan ik terecht als ik met schaatsen wil beginnen?

Bij ‘Clubs’ vind je een kaart met de locatie en het internetadres van de clubs die aangsloten zijn bij de VLSU.

Per club wordt aangegeven in welke disciplines zij actief zijn. Probeer het uit en ervaar welke discipline het best bij jou past!

Via 'ijsschaatsen.be' kan je tal van activiteiten terugvinden voor beginners en gevorderden die door de clubs worden georganiseerd. 

 

Welk materiaal heb ik nodig?

Een (fiets)helm, warme sportkleren, handschoenen, eventueel scheenbeschermers en kniebeschermers

In veel clubs kan je ook schaatsen gebruiken of huren. Geef vooraf een seintje, zodat ze de juiste maat kunnen voorzien. 

Als je al schoenen hebt om te skeeleren zijn deze meestal ook geschikt om schaats- of shorttrackmessen op te zetten.

 

Waar kan ik dit materiaal kopen?

Indien je beslist om te blijven schaatsen is het beter eigen materiaal te hebben. 

Voor winkels waar ze snelschaatsen verkopen moet je naar Nederland, zoals: SkateDump, Nicesports en Sebra Sports.

Deze laatste winkel is vaak aanwezig op wedstrijden met een standje waar je materiaal kan bekijken en kopen.

In Vlaanderen kan je ook terecht bij Franky Vanhooren van BSC Brugge. Dit is geen winkel maar Franky is wel officiële verdeler van allerlei schaatsmateriaal. Ook bij Maarten Slembrouck (STKG Gent) kun je hiervoor terecht.

Maar schaatsschoenen kan je ook op maat laten maken, ook hiervoor kan je in België terecht bij Franky Vanhooren.

Tip: Spreek met de verantwoordelijken in de club vooraleer je materiaal koopt zodat ze je kunnen adviseren.

 

Hoe verloopt een training?

Snelschaatsen  is een wintersport. Trainingen vinden dan ook plaats tijdens de wintermaanden. Meestal duren deze een uur en rijden de schaatsers samen. Bij clubs met grotere groepen worden deze opgedeeld volgens niveau en niet zozeer volgens leeftijd. Op de websites van de clubs kan je trainingsuren en locaties terugvinden (zie Clubs).

 

Kan ik eens een kijkje komen nemen?

Zeker, je kan altijd naar de training van een snelschaats- of kunstschaatsclub komen kijken. Indien je zelf wil leren schaatsen of de verschilllende sporttakken wil komen uitproberen, check dan zeker tal van activiteiten voor beginners en gevorderden op de website ijsschaatsen.be. Ondek wat jou het beste ligt: kunstschaatsen, shorttrack, langebaanschaatsen of synchroonschaatsen. Onze verzekering laat toe dat iedereen driemaal kan proberen bij een club vooraleer lid te worden. Je bent dus ook tijdens deze sessies verzekerd. Via de websites van de clubs kan je ook de trainingsuren en locaties terugvinden (zie Clubs). 

Indien je graag de sfeer komt opsnuiven tijdens onze wedstrijd(en) en/of show(s) in Vlaanderen, neem dan een kijkje in onze activiteitenkalender (zie Kalender). Welkom! 

Bezoek ook onze nieuwe website IJSSCHAATSEN.BE