Hoe start ik?

Waar kan ik terecht als ik met schaatsen wil beginnen?

Bij ‘Clubs’ vind je een kaart met de locatie en het internetadres van de clubs die aangsloten zijn bij de VLSU.

Per club wordt aangegeven in welke disciplines zij actief zijn. Probeer het uit en ervaar welke discipline het best bij jou past!

Via 'ijsschaatsen.be' kan je tal van activiteiten terugvinden voor beginners en gevorderden die door de clubs worden georganiseerd. 

 

Welk materiaal heb ik nodig?

Schaatsbroek, warme sportkleren, handschoenen. Sommige verkiezen (vleeskleurige) schaatskousen met daarop een schaatsrokje of schaatskleedje.

In alle clubs kan je ook schaatsen gebruiken of huren. Kunstschaatsen met puntjes aan de voorkant van het schaatsmes zijn het meest geschikt om mee te trainen, zodat de schaatser zichzelf de lucht in kan lanceren bij sprongen of pirouetten.

 

Waar kan ik dit materiaal kopen?

Indien je beslist om te blijven schaatsen is het beter eigen materiaal te hebben. 

Voor de aankoop van kunstschaatsen kan je terecht in enkele ijsbanen. Zij beschikken over de nodige kennis en ervaring om jou de beste en gepaste schaatsen aan te bieden.

Volgende ijsbanen beschikken over een shop: Kristallijn Gent, IJsbaan Leuven, Antarctica Wilrijk, IJsbaan Heist op den Berg of in Deurne (Karin Rone)

 

Hoe verloopt een training?

Kunstschaatsen is net zoals het snelschaatsen een wintersport. Trainingen vinden dan ook hoofdzakelijk plaats tijdens de wintermaanden. Schaatsers kunnen terecht in clubs die één of meerdere lessen aanbieden per niveau (niet zozeer volgens leeftijd). Op de websites van de clubs kan je trainingsuren en locaties terugvinden (zie Clubs). Om een goede kunstschaatser te worden is het van belang om jong te beginnen en het hele jaar door op het ijs te staan. Vroeger werd uitgeweken naar het buitenland, maar ondertussen zijn er ook in eigen land verschillende ijsbanen in de zomer geopend: Hasselt, Leuven, Mechelen, Deurne,...

 

Kan ik eens een kijkje komen nemen?

Zeker, je kan altijd naar de training van een snelschaats- of kunstschaatsclub komen kijken. Indien je zelf wil leren schaatsen of de verschilllende sporttakken wil komen uitproberen, check dan zeker tal van activiteiten voor beginners en gevorderden op de website ijsschaatsen.be. Ondek wat jou het beste ligt: kunstschaatsen, shorttrack, langebaanschaatsen of synchroonschaatsen. Onze verzekering laat toe dat iedereen driemaal kan proberen bij een club vooraleer lid te worden. Je bent dus ook tijdens deze sessies verzekerd. Via de websites van de clubs kan je ook de trainingsuren en locaties terugvinden (zie Clubs). 

Indien je graag de sfeer komt opsnuiven tijdens onze wedstrijd(en) en/of show(s) in Vlaanderen, neem dan een kijkje in onze activiteitenkalender (zie Kalender). Welkom! 

Bezoek ook onze nieuwe website IJSSCHAATSEN.BE