Hoe starten?

Waar kan ik terecht als ik met schaatsen wil beginnen?

Bij ‘Clubs’ vind je een kaart met de locatie en het internetadres van de clubs die aangsloten zijn bij de VLSU.

Per club wordt aangegeven in welke disciplines zij actief zijn. Probeer het uit en ervaar welke discipline het best bij jou past!

 

Welk materiaal heb ik nodig?

Snelschaatsen (shorttrack of langebaan)

Een (fiets)helm, warme sportkleren, handschoenen, eventueel scheenbeschermers en kniebeschermers

In veel clubs kan je ook schaatsen gebruiken of huren. Geef vooraf een seintje, zodat ze de juiste maat kunnen voorzien. 

Als je al schoenen hebt om te skeeleren zijn deze meestal ook geschikt om schaats- of shorttrackmessen op te zetten.

Kunstschaatsen

Schaatsbroek, warme sportkleren, handschoenen. Sommige verkiezen (vleeskleurige) schaatskousen met daarop een schaatsrokje of schaatskleedje.

In alle clubs kan je ook schaatsen gebruiken of huren. Kunstschaatsen met puntjes aan de voorkant van het schaatsmes zijn het meest geschikt om mee te trainen, zodat de schaatser zichzelf de lucht in kan lanceren bij sprongen of pirouetten.

Waar kan ik dit materiaal kopen?

Indien je beslist om te blijven schaatsen is het beter eigen materiaal te hebben. 

Snelschaatsen

Voor winkels waar ze snelschaatsen verkopen moet je naar Nederland, zoals: SkateDump, Nicesports en Sebra Sports.

Deze laatste winkel is vaak aanwezig op wedstrijden met een standje waar je materiaal kan bekijken en kopen.

In Vlaanderen kan je ook terecht bij Franky Vanhooren van BSC Brugge. Dit is geen winkel maar Franky is wel officiële verdeler van allerlei schaatsmateriaal. Ook bij Maarten Slembrouck (STKG Gent) kun je hiervoor terecht.

Maar schaatsschoenen kan je ook op maat laten maken, ook hiervoor kan je in België terecht bij Franky Vanhooren.

Tip: Spreek met de verantwoordelijken in de club vooraleer je materiaal koopt zodat ze je kunnen adviseren.

Kunstschaatsen

Voor de aankoop van kunstschaatsen kan je terecht in enkele ijsbanen. Zij beschikken over de nodige kennis en ervaring om jou de beste en gepaste schaatsen aan te bieden.

Volgende ijsbanen beschikken over een shop: Kristallijn Gent, IJsbaan Leuven, Antarctica Wilrijk, IJsbaan Heist op den Berg of in Deurne (Karin Rone)

 

Hoe verloopt een training?

Snelschaatsen

Snelschaatsen  is een wintersport. Trainingen vinden dan ook plaats tijdens de wintermaanden. Meestal duren deze een uur en rijden de schaatsers samen. Bij clubs met grotere groepen worden deze opgedeeld volgens niveau en niet zozeer volgens leeftijd. Op de websites van de clubs kan je trainingsuren en locaties terugvinden (zie Clubs).

Kunstschaatsen

Kunstschaatsen is net zoals het snelschaatsen een wintersport. Trainingen vinden dan ook hoofdzakelijk plaats tijdens de wintermaanden. Schaatsers kunnen terecht in clubs die één of meerdere lessen aanbieden per niveau (niet zozeer volgens leeftijd). Op de websites van de clubs kan je trainingsuren en locaties terugvinden (zie Clubs). Om een goede kunstschaatser te worden is het van belang om jong te beginnen en het hele jaar door op het ijs te staan. Daarvoor wordt in de zomermaanden vaak uitgeweken naar het buitenland.

Kan ik eens een kijkje komen nemen?

Zeker, je kan altijd naar de training van een snelschaats- of kunstschaatsclub komen kijken. Check op de websites van de clubs om de trainingsuren en locaties terug te vinden (zie Clubs). Onze verzekering laat toe dat iedereen driemaal kan proberen bij een club vooraleer lid te worden. Je bent dus ook tijdens deze sessies verzekerd.

Indien je graag de sfeer komt opsnuiven tijdens onze wedstrijd(en) en/of show(s) in Vlaanderen, neem dan een kijkje in onze activiteitenkalender (zie Kalender). Welkom!